Ne a kutya elől fuss, hanem vele. Hogyiskell?

Szeretnél a kutyáddal futni, de a megválaszolatlan kérdések… Hogy vágj bele? Hogy vágjon az eb? Hogyan készülj fel az első kutyás versenyre? Most megtudhatod.

Hogyan, hogyan… elkezdek futni, a kutya pedig jön velem – mondhatnánk, de ez nem ilyen egyszerű. A legjobb eset, ha a kutya póráz nélkül, szabadon futhat körülöttünk, de ez sajnos a legtöbb esetben nem lehetséges, de legalábbis nem szabályos. Ha bárhol, bármikor így lehetne, ez a cikk itt véget is érhetne; illetve arról kellene szólnia, hogy miképp tanítsd meg rá, hogy mindig visszajöjjön hozzád. De ha komolyan gondolod a kutyával futást, akkor bizony meg kell tanulni együtt, pórázzal futni. Ha pedig versenyezni is akartok együtt, elengedhetetlen, hogy összeszokott futópáros legyetek.

1. A kutyának is kell futófelszerelés

Megfelelő felszereléssel könnyebben megy a tanulás. Először is: a kutyának kell egy hám. Nem jó, ha a nyakánál fogva rángatod futás közben, hiszen nem árt, ha ő is élvezi a mozgást, ezért nem ajánlott a nyakörv. Hámban a kutya szabadabban mozoghat, és a fojtogatás is elmarad. Nem mindegy, milyet választasz, fontos, hogy a kutyád szabadon tudjon benne mozogni. (Hogy mi milyen hámot használunk, és miért azt, és hogy jutottunk idáig… arról egy következő cikkben írok.)

Másodszor: a gazda derekára kell egy futóöv – amire egy rugalmas futópóráz csatolható – így már össze is vagytok kötve. Hidd el, a sima póráz kézben tartva nem kényelmes, akadályoz téged a futásban, és a kutya könnyebben kizökkent a ritmusodból, ha az egyik kezedben ott a póráz. A derekadra kötve ez sokkal kisebb eséllyel történik meg. Emellett a futópórázok általában rugalmasak, ami azért hasznos, mert előfordulhat, hogy a kutya hirtelen megugrik, például azért mert meglát egy nyulat a mezőn, vagy éppen pont ott kell egy fát lepisilni, a rántást pedig az ilyen póráz némileg csillapítani tudja.

2. Futáspróba – vajon szeret futni a kutyám?

Nos, így felszerszámozva elindulhattok az első közös futásra. Lehet, hogy nem lesz zökkenőmentes, és kiderülhet, hogy a kutyád ezt nem akarja. Nem minden kutya „futóbolond”, ezért ha úgy látod, nem szereti, inkább ne erőltesd. De most lássuk, mi történik, ha a kutyád szeret futni!

3. Fussunk neki! – tippek a könnyű összeszokáshoz

Az ideális futásnak úgy kellene kinéznie, hogy a kutyád szépen fut előtted, a te tempódra ráérezve. A póráz pedig csak épp annyira feszül, hogy a kutya érezze a tempódat rajta keresztül. Így mindenki boldog. A kutyád először valószínűleg nem akar majd előtted futni, nem érti, miért úgy kellene, hiszen séta közben nem az az elvárás, hogy előtted menjen, ezért inkább futna melletted, vagy ugrálna fel rád, vagy egerekre vadászva jobbra-balra. És az is előfordulhat, hogy hirtelen lefékez, mert kisebb-nagyobb dolga akad. Ez utóbbit nehéz kivédeni, de egy rutinos futó-gazdi idejében veszi a jelzést. Az előttünk futásra könnyen rá lehet venni a kutyát. Hamar rájön, mit akarsz, ha kocogás közben mindig mögé kerülve próbálod futásra biztatni. Lehet, hogy furcsán néz majd rád, hogy miért akarsz a “sarkára taposni”, de biztasd a „menj” vagy „fuss” parancsszóval, és dicsérettel, amikor előtted megy, és előbb-utóbb beindul az igazi futás! Később pedig a “balra” – “jobbra” – “állj” parancsszavakat is érdemes megtanítani, és különösen jól jön a “lassan” jelentésének a megtanítása is, amikor egy meredek erdei lejtőn kiderül, hogy a kutyád mennyivel gyorsabban tud futni nálad.

Mi mudival futunk. Az az általános vélemény a fajtáról, hogy futóbolondok, ez pedig a mi kutyánkra is igaz. Majd szétveti a boldogság, amikor előkerül a hám, mert akkor már tudja, jó dolog következik. A versenyzést pedig egyenesen imádja, rendkívül kompetitív, lelkesen akar előzni még olyankor is, amikor én nem biztos, hogy bírok. Krisztiánnal felváltva futunk vele, így mindegyikünkhöz jól alkalmazkodik. A futást együtt kezdtem a kutyával, és szépen lassan edződtünk meg, nem túlterhelve az akkor még fejlődésben lévő ízületeit. Ugyanis az sem mindegy, hogy a kutyád milyen idős, amikor elkezdtek futni. A mi futótörténetünkről is készül majd egy cikk…

/Gabi/

A versenyeinken természetesen kutyával is futhattok majd. Úgyhogy ezért is érdemes elkezdeni tréningezni az ebet! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük