Betyár Barlang

Bemutatjuk a Betyár Barlangot, mert a Black Sheep Trail mindhárom távján útba esik majd.

“A ságváriak 12-es szobaként emlegetik, mivel 12 “szobából” áll. Mint ismeretes, környékünkön vastag a lösztakaró, így könnyen kiáshatták ezt a búvóhelyet. Hogy ki ásta ki, azt senki sem tudja. Egyes írások török, sőt tatárok elöl menekülőknek tulajdonítják a kiásását. Ismertté a betyárvilág alkonyán vált, amikor is betyárok tanyája lett.”

“A Déli vasút megépítéséig (1860), amíg nem voltak lecsapolva a Balaton parti nádasok, mocsarak, a megye belső útjainak nagyobb volt a forgalma. Így az ún. Miklósi vagy Miklós-parti útnak, amely északról, Kiliti felől közelítette meg a Jaba völgyét, éppen szemben a Malom Heggyel, ahol a 12-es szoba található.”

“A Miklósi út a Jaba felé vezető út találkozása előtt kiszélesedett, és a lapos völgyben két kút is adott vizet a szomjazóknak: a kristálytiszta (amelyet gyógyhatásúnak tartottak) és a másik, amelynek rozsdaszínű volt a vize. Itt, valamint a két út találkozásánál elhelyezkedő csárdánál gyakran megpihentek a fáradt utazók. Jó rálátás volt a hegyről a csárdára, talán még jelzés is volt a csárdás részéről a betyárok felé.”

Somogyban híres betyárok “termettek”, így a két Patkó testvér, János és Pista. Későn kezdték a betyárkodást, túl a harmincon, de aztán hamar hírnévre tettek szert. 1860 táján összeveszett a két testvér, Pista a kis Koppány-völgyét választotta betyárélete helyszínéül. Patkó Pista volt az, aki bandájával a környéket járta, őket tartották a 12-es szoba lakóinak. Hajdan akkora volt csak a rejtekhely bejárata, mint egy nagyobb rókalyuk. Aki nem ismerte a helyet, nem sejthette, mit rejt a földbe vájt szállás.”

Forrás: Sefag Zrt. információs táblája

A Betyár Barlang legtöbb helysége ma is épségben van. Érdekes élmény azoknak, akik hajlandóak bemászni a szűk bejáraton.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük