(Sió)jut is, Marad is Trail – önző futás

Körbefutnál egy folyót? Egyedül magaddal, vagy váltóban? Amikor te akarod? Legyen kihívás? Legyen ott a természet? Közel és mégis távol? Jut is, marad is?

Mi, a Rackatrail kitalálói évek óta futunk a Sió csatorna partján, mert itt élünk. Nagyon szeretjük, és már elég jól ismerjük. És szeretnénk megmutatni nektek is. Találd ki, hogy mikor jönnél; írj nekünk; utalj; gyere a siójuti hídhoz; készíts egy selfie-t induláskor és mehetsz! Ha a közelben vagyunk, személyesen adjuk át az érmed a célban; ha nem, postán küldjük el. Itt, a honlapon minden teljesítő felkerül az eredménylistára. A legjobb időket évente nemek és életkor kategóriák szerint díjazzuk.

Mikor, hol?

bármikor – Siójut (Kossuth-híd)

A rajt és a cél a siójuti Kossuth-híd lábánál van, a csatorna nyugati partján. Parkolni ugyanitt lehet. Eljutni is könnyű hozzánk, mert közel van a Balaton és az M7 autópálya.

Távok?

 • Kevés: Siójut – Szabadhídvég – Siójut (legalább 28 km. – szintidő 4,5 óra)
 • Több: Siójut – Ozora – Siójut (legalább 55 km. – szintidő 8 óra)
 • Sok: Siójut – Simontornya – Siójut (legalább 76 km. – szintidő 14 óra)

Az ajánlott (legrövidebb) útvonal közvetlenül a Sió csatorna partján, az árvízvédelmi töltésen halad. A visszafordulót jelentő települések belterületét kivéve füves földút. Nagy részét tavasztól-őszig többször kaszálják, de előfordulhat, hogy helyenként derékig érő fűvel is fogsz találkozni. (Hidd el, hogy ha pl. a Locus Map szerint helyenként nincs is út a töltésen, azért a valóságban végig van; valamilyen…) Kötelező útvonal nincs. Az alapszabály az, hogy odafelé a csatorna nyugati, visszafelé a keleti oldalán kell haladni (a Sió mindig bal kéz felől legyen)! A szintemelkedés elhanyagolható.

 • Bonus Track: Siójut – Siófoki nagy móló – Siójut (kb. 19 km. – szintidő 3 óra)

Ez a táv oda-vissza ugyanazon az útvonalon, a Sió csatorna nyugati partján halad. A csatorna partján részben, Siófokon pedig végig aszfaltos. Ezen a távon útba esik a Sió csatorna “forrása” a siófoki zsilip, valamint szép látvány a hajóállomás és a táv fordítója, a nagy móló vége is.

Eredménylista, nyeremények?

A célba érkezéskor személyesen, vagy postán küldve adjuk át az egyedileg készített üveg érmet minden szintidőn belül teljesítőnek.

Az eredménylistára az igazoló adatok (induló és beérkező selfie a siójuti hídnál, és egy kép a “fordítónál”, az ottani hídnál; valamint a futás rögzített GPS track-je) számunkra való elküldése után néhány napon belül felkerülsz.

Az adott naptári évben teljesítők közül a minden távon (december 31.-én) nemenként a leggyorsabb 3 versenyzőt díjazzuk. A díjazottak nevezést kapnak a következő évre egy szabadon választott Rackatrail versenyre. Távonként az adott év végén (december 31.) az eredménylista első helyezettje a következő év minden Rackatrail versenyére a vendégünk.

Aki a “Sok” távot és a “Bonus Track”-et 24 órán belül teljesíti, a vendégünk egy általa szabadon választott versenyünkre.

Váltóban futás?

Mindegyik távot lehet váltóban is futni. A hidak közti távot (10-15 km.) egyben kell lefutnia a futónak; váltani csak a hidaknál szabad.

A váltó minden tagja, aki legalább egy (hídtól-hídig) szakaszt teljesít, kap érmet.

Kutyával futás?

A versenyen a kutyával futókat is szívesen látjuk! (Oltási könyv, derékra csatolható póráz és hám legyen.) Bővebben ITT.

A Sió csatorna vize kutyák számára iható, mindenki számára hűsítő…

A kutyák viselkedése és nem megfelelő kezelése miatt bekövetkező károkért és sérülésekért a szervezők nem tudnak felelősséget vállalni! Ezért kérünk minden kutyás gazdit, hogy reálisan mérje fel a kutyája viselkedését és képességeit, és ennek megfelelően induljon.

A nevezés során nem kell külön jelezni, ha kutyával jössz.

Frissítés, környezettudatosság?

A verseny jellegéből adódóan a frissítést magadnak kell biztosítanod. Mivel minden rendezvényünk környezetkímélő, arra kérünk, hogy a futás közben keletkező hulladékot vidd el a következő kukáig!

A Sponser webshopjából van lehetőség a távnak megfelelő frissítés-csomagot rendelni.

Mit tartalmaz a nevezési díj?

 • futhatsz a választott távon
 • a szintidőn belüli teljesítőknek egyedi üveg érem
 • felkerülsz az eredménylistára
 • részvétel az éves versenyben (évente távonként, nemenként díjazzuk a legjobb időket)

Nevezés?

A nevezéshez a tervezett futás előtt írj nekünk a nevezes@rackatrail.hu címre és utald át a nevezési díjat.

Amit írj bele az e-mailbe:

 • “Jut is, marad is…”
 • neved (ha váltó, akkor minden tag neve; és csapatnév, ha van)
 • lakcímed
 • telefonszámod
 • választott táv
 • mikor szeretnél rajtolni

Nevezési díj: minden távra (a váltók minden tagjának is) 2500 Ft.

A nevezési díj összegét a “kapcsolat” menüpontban látható bankszámla-számra kérjük utalni, a nevezést követő 5 munkanapon belül. Ennek hiányában a nevezés törlésre kerül.

Egyéb szabályok?

Kötelező felszerelés: mobiltelefon, GPS track rögzítésére alkalmas óra vagy telefonos app.

A versenyzők biztonsága érdekében nem ajánlott mindkét fülön a külvilág zajait tompító fülhallgatót viselni!

Az útvonal követését szúrópróbaszerűen személyesen, valamint a számunkra elküldött GPS track alapján ellenőrizzük. A csatorna partjától való eltávolodás (pl. a kocsmába egy üdítőért, vagy a kisboltba egy jégkrémért) megengedett, de a nem a megfelelő oldalon haladás, rövidítés, szemetelés, csalás (pl. járműhasználat) a Rackatrail összes rendezvényéről való kizárást von maga után.

A versenyre való nevezéssel a résztvevő elfogadja, hogy róla képek, videók készülhetnek a verseny során. Ezekkel a verseny rendezői rendelkeznek, azokat harmadik személy rendelkezésére bocsáthatják.

A versenyre való nevezéssel a résztvevő elfogadja a verseny szabályait. A versenyzőnek rendelkeznie kell a terep, a választott táv és az időjárás leküzdéséhez szükséges ismeretekkel, képességekkel és felszereléssel (megfelelő cipő és ruházat). A versenyen egészségügyi biztosítás nincs. A versenyzők elfogadják, hogy a verseny során fellépő mentális, izomzati és emésztési problémáik megoldása nem a rendezők feladata.

A versenyzők tudomásul veszik, hogy egy esetleges balesetnél a terep adottságai miatt az egészségügyi segítség helyszínre jutása több időt vehet igénybe. Minden résztvevő köteles segítséget nyújtani egy balesetet szenvedett versenyzőnek!

Bármely a résztvevő felkészületlenségéből, hanyagságából, könnyelműségéből, figyelmetlenségéből származó balesetekért, károkért a rendezők nem tartoznak felelősséggel.

A már befizetett nevezés lemondására (és a nevezési díj visszautalására) nincs lehetőség. De a nevezés átadható. Ehhez az eredeti nevezéskor regisztrált e-mail címről írd meg, hogy kinek szeretnéd átadni (teljes név, e-mail cím, telefonszám, táv, rajt időpont).

A rendezők fenntartják a jogot, hogy indokolt esetben előzetes figyelmeztetés nélkül módosítsák az útvonalat, valamint szélsőséges időjárás, vagy más, előre nem látható körülmény miatt töröljék a versenyt.

Még néhány fotó az útvonaltól ITT és ITT.

A versenyre való nevezéssel a résztvevő feliratkozik a rackatrail.hu hírlevelére.